Veri Tabanı Yönetim Sistemi Nedir?
Veri Tabanı Yönetim Sistemi (Database Management System) başta yeni bir veri tabanı oluşturmak üzere verileri işlemek, oluşturulan veri tabanlarını düzenlemek, yönetmek, geliştirmek ve bakımlarını yapmak gibi çeşitli işlemlerin gerçekleştirildiği bir yazılım sistemidir. En nihayetinde veri tabanı yönetim sistemleri, veri tabanı(database) ile kullanıcı arasında bir köprü görevi görür.
MS SQL Nedir?
Microsoft tarafından geliştirilen bir ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir. MS SQL sayesinde kullanıcılar veri tabanları oluşturabilir ve geliştirebilirler. Veriler bir bütünlük içerisinde güvenle depolanırlar. Sistematik bir şekilde kaydedilen birbirleriyle ilişkili verilerin ve bu verilerden beslenen uygulamaların istenilen zamanda aynı anda birden fazla kullanıcının erişmesine olanak sağlar. Veri tabanının önemli olduğu, sürekli veriler üzerinde işlem yapan WEB siteleri, masaüstü uygulamaları için zengin özelliklere sahip bir veri tabanı yönetim sistemidir.
Microsoft SQL Server Management Studio Nedir?
SQL (Structure Query Language) ile verileri işleyebilmek için Microsoft tarafından ilişkisel veri yönetimi için geliştirilen bir veri tabanı editörüdür. T – SQL ile yazılan kodları ve komutları kullanarak veriler üzerinde düzenleme, raporlama, analiz gibi birçok farklı işlemler yapmamızı sağlar.
Java, C#, .NET gibi SQL Server ile uyumlu programlama dillerinde geliştirilen uygulamaları T – SQL ile istenilen platform üzerinde kullanmak mümkündür. Ayrıca T -SQL kolay kullanımı sayesinde çok tercih edilmektedir.
Sağlık, E-ticaret, finans, bilişim ve daha birçok sektörde şirketler tarafından tercih edilen Microsoft SQL Server, kullanıcıların ihtiyaçlarına uyum sağlayan bir yapıya sahiptir.
Microsoft SQL Server ile Neler Yapabilirsiniz?
- Veri işleme ve depolama
- Veri indeksleme ve sorgulama
- Veri tabanı yönetimi
- Veri akışı optimizasyonu
- Veri raporlama
- İlke tabanlı veri erişimi
Böylece veri tabanına veriler kaydedilebilir, güncellenebilir, silinip yeniden oluşturulabilir ve veriler üzerinde sorgulama, arama yapılabilir. Sorgulama esnasında daha performanslı çalışması için tablolarda index oluşturulabilir. MS SQL Server bu sayede veri tabanını, kullanıcının rahat yönetebilmesine imkân vermektedir.
Tek başına anlam ifade etmeyen veriler, analiz edilip anlamlı bilgilere dönüştürüldükten sonra raporlama uygulamalarıyla raporlanabilir. Böylece kurumlar performans değerlendirmesinde bulunabilir, hızlı ve etkili kararlar alabilir.
MS SQL Server veri tabanı optimizasyonu sayesinde performans problemleri çözülebilir, böylece verilerin yönetiminde ustalıkla rol alınabilir.
Ayrıca kimlerin verilere ulaşabileceği ayarlanabilir, istenilen doğrultuda güvenlik ayarları değiştirilebilir.